ISE4-Vários
Permanent URI for this collection
Outras publicações de divulgação científica, técnica, cultural e artística
- Artigos ou capítulos de livros
- Materiais multimédia
- Livros
Browse
Browsing ISE4-Vários by Author "Aníbal, J."
Now showing 1 - 10 of 13
Results Per Page
Sort Options
- Ambiente e desenvolvimento sustentávelPublication . Aníbal, J.Sustentabilidade, é uma forma de pensamento sistémico, relacionado com a continuidade dos aspectos económicos, sociais e ambientais da Humidade.
- Are mudflats really flat? A tale of shapes and blooms in a temperate tidal lagoonPublication . Aníbal, J.Although the mudflats are relatively plain, they are a succession of mud ripples convex and concave sections. Some systems have high nutrient concentrations in the water column(Lagoon of Venice and North Europe coastal zones. But other systems have low nutrient concentrations in the water column(Ria Formosa). Ulvales dynamics is probably controlled by two key moments:1) Bloom beginning and 2) Bloom decaying.
- A bioquímica e a música… a doença e a desafinaçãoPublication . Aníbal, J.A bioquímica é a disciplina científica que condensa o conhecimento necessário à compreensão dos processos fisiológicos que constituem aquilo a que chamamos "vida". Embora seja uma disciplina difícil, cabe ao professor tentar torná-la mais acessível e aplicada. O artigo que se segue é apenas um exemplo de como isso pode ser efectuado, recorrendo a um paralelismo entre a bioquímica e a música, e entre a doença e a desafinação.
- Como podemos nós melhorar as relações entre o Japão e PortugalPublication . Aníbal, J.Anualmente, ao longo dos últimos 29 anos, o Ministério dos Negócios Estrangeiros do Japão lança, através das suas Embaixadas nos Países Europeus, um Concurso de Ensaios.
- Critérios de qualidade a observar no pescadoPublication . Esteves, E.; Aníbal, J.A qualidade dos produtos de pesca é, em grande parte, determinada pelo respectivo grau de frescura. Pretende-se, ainda, garantir que "o produto não afectará a saúde do consumidor quando processado e/ou consumido de acordo com o uso pretendido" - segurança alimentar.
- Effects of depuration on subsequent deterioration and shelf life of cultured grooved carpet shell clam Ruditapes decussatus during chilled storagePublication . Mota, Fábio; Aníbal, J.; Esteves, EduardoThe grooved carpet shell clam Ruditapes decussatus is one of the most consumed and valuable bivalves in the Mediterranean in terms of both nutrition and market. As with other filter-feeding species there are health risks associated with its consumption and specimens have to be depurated pending assessment of water quality of the environment where they originate. The aim of this study was to examine the effects of depuration on parameters of biological (mortality), commercial/physiological (condition index, CI, and percent edibility, PE), physicochemical (pH and TVB-N content), microbiological (TVC, Enterobacteriaceae and psychrotrophic bacteria) and sensory quality of commercially-sized clams from Ria Formosa (Algarve, south Portugal) stored at chill temperatures. In Summer, the season of peak clam’s consumption, the ‘median time to death’ t50 estimated in the two-parameter logistic model fitted to proportion data of alive depurated and non-depurated clams stored chilled (5ºC) for up to 24 days was similar (13±0.12 vs. 12.1±0.06 days). Moreover, t50 of non-depurated, ‘natural’ clams was found to be much lower in Summer compared to Winter (12.1±0.05 vs. 20.1±0.22 days). In depurated clams, CI decreased, and PE increased steadily during storage, whereas CI and PE of non-depurated clams remained constant (55-61% and 18-20% respectively). pH decreased in the first 1-2 days, markedly in non-depurated clams (from ca. 6 to 5) and then gradually increased to values >7 on days 23-24. Concurrently, TVB-N increased exponentially in both depurated and non-depurated clams, exceeding EU limits by day 20. Initial microbial load was fairly low, 2 to 4 log cfu/g. Expectedly, after depuration microorganisms’ abundance decreased, more pronounced (1-2 log cfu/g) in TVC and psychrotrophic bacteria. Subsequently, abundances grew substantially to 5 log cfu/g at day 24. Enterobacteriaceae abundance remained constant till day 20 and then increased sharply. Similar dynamics were found for non-depurated clams but at comparatively higher abundances. In terms of sensory quality, 50% of the panelists rejected the samples (raw and cooked), t50, on days 7-8 of chill storage. Rejection was elicited by marked changes in appearance and odor. Depuration affected in different ways the level but not the general dynamics of the quality parameters assessed during chilled storage of clams. However, eventual safety issues emerge long after habitual storage time and panelists’ sensory rejection.
- A importância da avaliação sensorial da qualidade do pescadoPublication . Esteves, E.; Aníbal, J.Globalmente, a pesca é uma indústria que movimenta milhares de milhões de euros por ano (as importações e exportações de produtos da pesca atingiram, em 2005, cerca 82 mil milhões de euros e 78 mil milhões de euros, respectivamente, dados da FAO – Food and Agriculture Organization das Nações Unidas).
- Influência da superfície sedimentar na dinâmica das macroalgas verdes e da sua macroepifauna associada na Ria FormosaPublication . Aníbal, J.; Sprung, MartinO sistema lagunar, conhecido vulgarmente por Ria Formosa, desenvolve-se na costa meridional Portuguesa, desde o Ancão a ocidente até Cacela a oriente. Com extensão, de aproximadamente 55 km, apresenta a sua maior largura, de 6 km, no sector Norte-Sul entre Faro e o Cabo de Santa Maria. Este sistema é um conjunto de ilhas-barreira que proteje a zona lagunar adjacente à plataforma litoral algarvia, da invasão marinha. A área total do Parque Natural da Ria Formosa é aproximadamente de 163 km2, sendo 48 km2 cobertos por sapal e 32 km2 ocupados por canais, esteiros e baixios (Teixeira & Alvim, 1978). Durante as marés vivas, as áreas intertidais expostas são de aproximadamente 50 km2. Estas áreas são predominantemente cobertas por plantas de sapal (Spartina maritima), angiospérmicas marinhas (Zostera e Cymodocea) e mantos de macroalgas (Entermorpha, Ulva e Fucus). 20 km2 do sistema são ocupados por salinas e aquaculturas (CCRA, 1984).
- Introdução à modelação dinâmica de sistemas ecológicosPublication . Aníbal, J.Os modelos matemáticos têm sido tradicionalmente utilizados como método de investigação em vários ramos da ciência, especialmente na química e na física com o objectivo de sintetizar o conhecimento existente ou de investigar fenómenos que ocorrem num dado sistema e para cálculo quantitativo e preditivo. Nos anos recentes a análise de sistemas estimulou o desenvolvimento de modelos matemáticos em limnologia e ciências afins devido ao crescente interesse por abordagens ecológicas mais quantitativas, e à necessidade urgente de uma gestão ambiental adequada, incluindo a capacidade preditiva da evolução de cada ecossistema face a alterações projectadas. Tal desenvolvimento deveu-se em grande parte ao acesso a computadores cada vez mais rápidos e a preços mais reduzidos e ao desenvolvimento de linguagens de programação mais acessíveis.
- Physicochemical and microbiological changes in dried small-spotted catshark (Scyliorhynus canicula): developing an alternative shark-based salted-dried seafood productPublication . Esteves, Eduardo; Lourenço, Hugo; Rosa, Igor; Aníbal, J.A relatively high proportion of harvested seafood is still wasted due to spoilage, particularly in developing countries, or because they are by-catches or have little economic value, seemingly related to inherent problems linked to unattractive color, flavor, texture, small size, and high-fat content. Thus, many fish and seafood species are still underutilized.