Pinto, HugoDebrecéniová, Veronika2017-10-032018-10-032017-04-242016http://hdl.handle.net/10400.1/10071Dissertação de mestrado, Economia do Turismo e Desenvolvimento Regional, Faculdade de Economia, Universidade do Algarve, 2017The tourism industry, for being one of the most rapidly growing industries is facing numerous challenges and bears certain responsibility. Therefore, numerous alternative and innovative tourism products are brought up to satisfy raising demand, cope with the sustainability measures and stakeholders involved. ‘Food’ emerges as a pleasant concept that has connecting power and capability to bring about many actors and initiate cross-sectoral cooperation. ‘Food tourism’ has been neglected for many years but is raising now as considerable niche market and instrument for regional development that can not only lure tourist but also benefit the local community and preserve cultural traditions. Both of these concepts are spatial concepts, and thus this dissertation dares to bring the agrofood industry, tourism and gastronomy sectors together through an innovative system of cooperation. This dissertation aims at observing the organization of relationships and potential of a Local Production System of agrofood setor, gastronomy and tourism sectors in two tourism regions of northern Slovakia. By developing a SWOT analysis this thesis seeks to describe the current situation of the cross-sectoral cooperation in the region of Liptov and Spis. Furthermore, Social Network Analysis is developed to track the relationships of the different stakeholders and show the key actors and nature of cooperation amongst them. The lack of cross-sectoral cooperation and clear division of the two regions has been detected, as much as importance of member associations highlighted. This study aims at encouraging dialogues between the policy makers, academia and involved stakeholders to enhance the potential of LPS of Agrofood setor, Tourism and Gastronomy in order to boost regional development and competitiveness in the two tourism regions.O turismo, por ser uma das indústrias de mais rápido crescimento, está a enfrentar inúmeros desafios e assume responsabilidade no desenvolvimento regional. Por conseguinte, numerosos produtos turísticos alternativos e inovadores são criados para satisfazer a procura crescente, promovendo a sustentabilidade e envolvendo diversos stakeholders. O conceito de ‘alimentação’ emerge como um conceito que possui a capacidade de conexão e de favorecer o início de cooperação intersetorial entre uma variedade de atores. O ‘turismo alimentar’ tem sido negligenciado durante muitos anos, mas a sua importância está a aumentar sendo atualmente considerado um mercado de nicho valioso e um instrumento para o desenvolvimento regional que não só pode atrair turistas como também beneficiar a comunidade local e ajudar a preservar as tradições culturais. Ambos os conceitos são noções espaciais, pelo que esta dissertação pretende aproximar a indústria agroalimentar, o turismo e a gastronomia através de um sistema regional de cooperação inovador. A dissertação tem como objetivo observar a organização das relações e potencialidades de um sistema produtivo local no setor agroalimentar, gastronomia e turismo em duas regiões turísticas do norte da Eslováquia. Ao desenvolver uma análise SWOT o estudo procura descrever a situação atual da cooperação intersetorial na região de Liptov e Spis baseando-se nas opiniões das próprias entidades envolvidas. Além disso, desenvolve-se uma Análise de Redes Sociais, que rastreia as relações entre as diferentes partes interessadas e mostra os principais atores e a natureza da cooperação entre eles. A falta de cooperação intersetorial, a clara divisão entre os atores das duas regiões e a importância das associações de atores, foi destacada pela análise. Esta dissertação visa encorajar o diálogo entre as entidades políticas, o mundo académico e as diversas entidades envolvidas, a fim de reforçar o potencial dos sistema produtivo local no setor agroalimentar, do turismo e da gastronomia, a fim de promover o desenvolvimento regional e a competitividade.engTurismo de alimentaçãoAlimentação localSistemas produtivos locaisDesenvolvimento regionalEslováquiaTatrasFood tourism: potential of local production systems of food industry and tourism in chosen regions of Slovakiamaster thesis201709660