Browsing by Author "Santos, Ana Luísa"
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- À descoberta da Ria Formosa com o Ciencia Viva no Verão em redePublication . Antunes, Ana Paula; Santos, Ana Luísa; Reis, EmanuelNo âmbito da edição de 2015 do programa Ciência Viva no Verão em Rede, o Centro Ciência Viva do Algarve dinamizou as ações Biodiversidade — Desafios e ameaças numa Ria em mudança e À descoberta dos fundos da Ria Formosa por snorkeling usando como base uma sala desocupada no Centro Náutico da Praia de Faro. Situado em plena "Ilha de Faro", uma extensão de areia que na realidade faz parte da Península do Ancão e que delimita a parte poente da Ria Formosa, o Centro Náutico da Praia de Faro tem uma localização estratégica junto à praia interna na laguna e a pouca distância da praia da costa atlântica. Desta forma foi possível realizar atividades não só no interior das instalações do Centro Náutico, mas também e em virtude de autorização dada pela Capitania do Porto de Faro, tanto na zona lagunar (Ria Formosa) como na zona marítima. As ações desenvolvidas abrangeram: i) a instalação de uma exposição interativa na sala do Centro Náutico, na qual se incluía um "apalpário" móvel (pequeno aquário representativo dos fundos marinhos, intertidal e poças de maré da Ria Formosa, onde, como o seu próprio nome indica, se podem "apalpar" os organismos presentes) e ii) a dinamização de atividades lúdico-pedagógicas no interior dessa sala bem como na zona intertidal lagunar e no areal marítimo (sessões de snorkeling, atividades de recolha de lixo, etc). Pretendeu-se através destas ações dar a conhecer e evidenciar aos veraneantes que acorrem em grande número às praias na parte atlântica da península do Ancão, a enorme beleza, sensibilidade e importância ecológica, social e económica da Ria Formosa bem como promover a sua preservação. Estas ações permitiram contrariar um pouco a tendência que os visitantes têm, durante o período balnear, de estar literalmente de costas voltadas para este tesouro natural que é a Ria Formosa.
- Effect of trehalose and sucrose in post-thaw quality of Crassostrea angulata spermPublication . Anjos, Catarina; Santos, Ana Luísa; Duarte, Daniel; Matias, Domitília; Cabrita, ElsaSperm cryopreservation can be a helpful tool in reproductive management and preservation of biodiversity. However, the freezing methodologies lead to some damage in structure and function of cells that may compromise post-thaw sperm activity. Cryoprotectant supplementation with sugars proved to be a successful strategy to reduce cryodamage in sperm of several species, once allowing to stabilize the plasma membrane constituents. Therefore, this study intends to understand the effects of sugars in the plasma membrane, DNA integrity, and oxidative response during Portuguese oyster sperm cryopreservation. Three cryoprotectants solutions with an initial concentration of 20% dimethyl sulfoxide (DMSO) and 20% DMSO complemented with 0.9 M trehalose or sucrose in artificial seawater were employed. Sperm samples of mature males were individually collected and diluted 1:10 (v/v) in artificial seawater followed by addition of cryoprotectants [1:1 (v/v)]. Thereafter, sperm was loaded into 0.5 ml straws, maintained at 4◦C for 10 min, frozen in a programmable biofreezer at −6 ◦C/min from 0 to −70◦C, and stored in liquid nitrogen. Samples were thawed in a 37◦C bath for 10 s. Several techniques were performed to evaluate post-thaw quality. Sperm motility and DNA integrity were analyzed by using computer-assisted sperm analysis (CASA) software and comet assay. Flow cytometry was employed to determine membrane and acrosome integrity and to detect intracellular reactive oxygen species (ROS) and apoptosis activity. Lipid peroxidation was determined by malondialdehyde (MDA) detection by using spectrophotometry. Sperm antioxidant capacity was evaluated through glutathione peroxidase, glutathione reductase, and superoxide dismutase. Motility was not affected by the extenders containing sugars; these compounds did not reduce the DNA damage. However, both the trehalose and sucrose protected plasma membrane of cells by increasing cell viability and significantly reducing MDA content. The same finding was observed for the ROS, where live cells registered significantly lower levels of ROS in samples cryopreserved with sugars. The activity of antioxidant enzymes was higher in treatments supplemented with sugars, although not significant. In conclusion, the addition of sugars seems to play an important role in protecting the Crassostrea angulata sperm membrane during cryopreservation, showing potential to improve the post-thaw sperm quality and protect the cells from cryoinjuries.
