Browsing by Author "Silva, Sandra"
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- Avaliação da exatidão posicional de ortofotos - caso estudo: Beja - AlquevaPublication . Silva, Sandra; Fernandez, Helena Maria; Martins, Fernando Miguel GranjaO projeto apresentado foi desenvolvido no Centro de Cartografia da Empresa de Desenvolvimento e Infraestruturas do Alqueva. Tem como objetivo avaliar a exatidão posicional das ortofotografias, utilizando técnicas fotogramétricas para a obtenção das imagens retificadas. Além disso, também foram aplicadas técnicas estatísticas para o controlo de qualidade das ortofotografias. A qualidade das ortofotografias é uma temática fundamental para o Centro de Cartografia da Empresa de Desenvolvimento e Infraestruturas do Alqueva, uma entidade especializada detentora de alvará próprio na produção de cartografia vetorial e de fotografia. As ortofotografias são de grande utilidade pois oferecem uma representação precisa e exata do terreno, sendo utilizadas por toda a estrutura da empresa, entidades públicas, privadas e por um vasto número de utilizadores em diversas áreas. A área de estudo está localizada no município de Beja, abrangendo uma extensão de 15.000 ha (equivalente a seis ortofotografias) à escala de 1:5.000. A produção das ortofotografias para o ano de 2022 compreendeu diversas etapas, desde a triangulação aérea até à extração do Modelo Digital de Superfície, passando pela retificação, e por fim, na criação do mosaico final. Para avaliar a exatidão posicional planimétrica, será utilizado o indicador estatístico denominado Erro Médio Quadrático, em conformidade com as normas e especificações técnicas estabelecidas para a Cartografia Topográfica Vetorial e de Imagem, específicas para o nível de detalhe NdD2 da Direção-Geral do Território. As ortofotografias produzidas cumpriram o critério de exatidão posicional exigida. A análise estatística revelou um Erro Médio Quadrático de 0,334 m, e todos os pontos de controlo analisados situaram-se dentro dos limites estabelecidos pelas especificações técnicas.
- Holothurians have a reduced GPCR and odorant receptor-like repertoire compared to other echinodermsPublication . Marquet, Nathalie; Cardoso, João CR; Louro, Bruno; Fernandes, Stefan; Silva, Sandra; Canario, AdelinoSea cucumbers lack vision and rely on chemical sensing to reproduce and survive. However, how they recognize and respond to environmental cues remains unknown. Possible candidates are the odorant receptors (ORs), a diverse family of G protein-coupled receptors (GPCRs) involved in olfaction. The present study aimed at characterizing the chemosensory GPCRs in sea cucumbers. At least 246 distinct GPCRs, of which ca. 20% putative ORs, were found in a transcriptome assembly of putative chemosensory (tentacles, oral cavity, calcareous ring, and papillae/tegument) and reproductive (ovary and testis) tissues from Holothuria arguinensis (57 ORs) and in the Apostichopus japonicus genome (79 ORs). The sea cucumber ORs clustered with those of sea urchin and starfish into four main clades of gene expansions sharing a common ancestor and evolving under purifying selection. However, the sea cucumber ORs repertoire was the smallest among the echinoderms and the olfactory receptor signature motif LxxPxYxxxxxLxxxDxxxxxxxxP was better conserved in cluster OR-l1 which also had more members. ORs were expressed in tentacles, oral cavity, calcareous ring, and papillae/tegument, supporting their potential role in chemosensing. This study is the first comprehensive survey of chemosensory GPCRs in sea cucumbers, and provides the molecular basis to understand how they communicate.
- Modulation of pituitary response by dietary lipids and throughout a temperature fluctuation challenge in Gilthead Sea BreamPublication . Sánchez-Nuño, Sergio; Silva, Sandra; Guerreiro, Pedro M; Ordóñez-Grande, Borja; Sanahuja, Ignasi; Fernández-Alacid, Laura; Ibarz, AntoniLow temperatures provoke drastic reductions in gilthead sea bream (Sparus aurata) activity and nourishment, leading to growth arrest and a halt in production. However, scarce data exist concerning the implications of central core control during the cold season. The aim of this work was to study the effects of low temperature and recovery from such exposure on the pituitary activity of sea bream juveniles fed 18% or 14% dietary lipid. A controlled indoor trial was performed to simulate natural temperature fluctuation (22 ◦C to 14 ◦C to 22 ◦C). Meanwhile, we determined the regulatory role of the pituitary by analyzing the gene expression of some pituitary hormones and hormone receptors via qPCR, as well as plasma levels of thyroidal hormones. In response to higher dietary lipids, hormone pituitary expressions were up-regulated. Induced low temperatures and lower ingesta modulated pituitary function up-regulating GH and TSH and thyroid and glucocorticoid receptors. All these findings demonstrate the capacity of the pituitary to recognize both external conditions and to modulate its response accordingly. However, growth, peripheral tissues and metabolism were not linked or connected to pituitary function at low temperatures, which opens an interesting field of study to interpret the hypothalamus–pituitary–target axis during temperature fluctuations in fish.