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- Determining the profile of people with fall risk in community-living older people in Algarve region: a cross-sectional, population-based studyPublication . Guerreiro, Carla; Botelho, Marta; Fernández-Martínez, Elia; Marreiros, Ana; Pais, SandraOne in three people aged 65 years or older falls every year. Injuries associated with this event among the older population are a major cause of pain, disability, loss of functional autonomy and institutionalization. This study aimed to assess mobility and fall risk (FR) in community-living older people and to determine reliable and independent measures (health, social, environmental and risk factors) that can predict the mobility loss and FR. In total, 192 participants were included, with a mean age of 77.93 ± 8.38. FR was assessed by EASY-Care (EC) Standard 2010, the Tinetti Test and the Modified Falls Efficacy Scale (MFES). An exploratory analysis was conducted using the divisive non-hierarchical cluster method, aiming to identify a differentiator and homogeneous group of subjects (optimal group of variables) and to verify if that group shows differences in fall risk. Individually, the health, social, environmental and risk factor categories were not found to be an optimal group; they do not predict FR. The most significant predictor variables were a mix of the different categories, namely, the presence of pain, osteoarthritis (OA), and female gender. The finding of a profile that allows health professionals to be able to quickly identify people at FR will enable a reduction in injuries and fractures resulting from falls and, consequently, the associated costs.
- Gestão da desnutrição em contexto hospitalar: estudo de caso e proposta de melhoria numa unidade privadaPublication . Belchior, Sofia Jardim; Pinto, EzequielA desnutrição, é uma forma de malnutrição, que surge quando a ingestão e/ou a absorção de nutrientes são insuficientes para fazer face às necessidades metabólicas. Situações de desnutrição tendem a ser mais frequentes em contexto hospitalar, sendo estimado que representem entre 20% a 50% dos indivíduos internados. A desnutrição tem um impacto significativo, não só na situação clínica dos indivíduos internados, mas também na gestão e funcionamento das unidades prestadoras de cuidados de saúde hospitalares. Embora a desnutrição seja uma situação clínica conhecida e descrita na literatura, tende a ser subdiagnosticada e subvalorizada e existe a necessidade de desenvolver protocolos de atuação, no âmbito do processo de cuidado nutricional, para combate à desnutrição hospitalar. Este trabalho teve como objetivo geral a elaboração de um protocolo de atuação para a identificação de risco, a avaliação de estado e a intervenção nutricionais, bem como a apresentação de sugestões de melhoria ao processo em vigor numa unidade hospitalar privada. A elaboração da proposta de atuação bem como das sugestões de melhoria teve por base a análise das práticas em vigor e características da unidade hospitalar em causa, com recurso a uma metodologia de estudo de caso. Os dados e informações recolhidas permitiram a caracterização da unidade no que se refere ao processo de cuidado nutricional e a identificação das etapas, e dos recursos envolvidos nas mesmas, com mais limitações. Com base nestes, e na literatura existente, foi elaborado um protocolo de atuação e sugeridas melhorias focadas em quatro áreas: Procedimentos e estratégias operacionais, sistemas de informação, recursos físicos e recursos humanos.