Browsing by Issue Date, starting with "2025-05-28"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Citizen science as a monitoring tool in aquatic ecology: trends, gaps, and future perspectivesPublication . Lameira, Helton Luis Nina; Guerrero-Moreno, Mayerly Alexandra; Silva, Everton Cruz da; Oliveira, Fernando Abreu; Teodosio, Maria; Dias-Silva, Karina; Moura, James Ferreira; Juen, Leandro; Oliveira-Junior, José Max BarbosaAquatic ecosystems are essential for biodiversity and ecosystem services, but anthropogenic pressures threaten them. In this context, citizen science has emerged as an innovative strategy for biodiversity conservation and environmental monitoring. We conducted a scientometric analysis to identify patterns and gaps in the scientific literature on citizen science in aquatic ecology. We analyzed 185 articles published between 2003 and 2024 on the Web of Science and Scopus databases, with the highest number of publications on the topic (15.14%) in 2023. The United States, Australia, and the United Kingdom were the most productive and frequently studied countries. Studies focused on marine ecosystems (50.28%), while freshwater environments, such as rivers (12.99%), remain under-represented. Taxonomic groups such as fish (30.64%) and aquatic mammals (13.87%) were most commonly studied. The focus of monitoring was on ecology and species conservation. The projects adopted a contributory model of citizen engagement (92.97%), with a predominance of urban citizens (60.51%). Participants were trained through online platforms (25.75%) and in-person courses (21.56%), while communication methods involved sharing photos and videos (38.77%) and online uploads (23.79%). Therefore, expanding studies on freshwater ecosystems and rural and traditional communities, and integrating different levels of citizen participation, is essential.
- Estabilização corante e tartárica com adição de gomas arábicas no vinho tinto: ensaio experimentalPublication . Bene, Luísa da Glória Afonso Alberto; Galego, Ludovina; Monteiro, Lourenço Horta Osório ChartersA cor é uma das características organolépticas mais importantes dos vinhos que são apreciados pelos consumidores. Durante o processo de envelhecimento em garrafa, os vinhos sofrem alterações que determinam a sua qualidade. Os compostos fenólicos desempenham um papel importante na qualidade dos vinhos porque contribuem para as características sensoriais. Muitos estudos são realizados comparando as características iniciais dos vinhos com as características que adquirem durante o período de envelhecimento da garrafa. Neste estudo, com a adição de diferentes tipos de goma arábica e em doses variadas, foram avaliadas as características cromáticas, o teor de fenóis totais e antocianinas, e serão submetidos ao envelhecimento em garrafa a três temperaturas diferentes: 4 ºC, 20 ºC e 35 ºC. O teor de dióxido de enxofre, acidez total, acidez volátil, a absorvância a 420 nm, 520 nm e 620 nm, bem como o teor total de antocianinas e compostos fenólicos. Será utilizado o software Excel Microsoft Office 2019. O método à baixa temperatura é utilizado para avaliar a estabilidade do corante, pois a melhor forma de avaliar a estabilidade do vinho é induzir essa instabilidade de forma semelhante ao que acontece espontaneamente.
