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- Effect of EDTA enriched diets on farmed fish allergenicity; a proteomics approachPublication . Raposo, Cláudia Sofia Ferreira; Rodrigues, P. L.A continuously increase of the world’s population has been registered over the last decades, along with an augment of fish consumption worldwide. Fish is one of the most common elicitors of food-allergies. The panallergen in fish, β-parvalbumin (β-PV), is responsible for the initiation of immunoglobulin-E (IgE)-mediated allergic reactions. PV is a calcium-binding muscle protein, highly stable and IgE cross-reactive. Conserved IgE epitopes are located in the calcium-binding domains where a reduced IgE-binding capacity was found upon calcium depletion. The present work aims to reduce farmed fish allergenicity by inducing this potentially less allergenic PV (apo-PV), through specific fish diets supplemented with Ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA), a calcium chelator used as tool to deplete calcium-ions from PV. Gilthead sea bream (Sparus aurata) was reared under four different conditions differing in the supplementation of EDTA. After 98 days of trial, fish were slaughtered and muscle and plasma samples were taken. A biochemical characterization was performed, along with a proteomic analysis. Fish extracts were prepared from fish muscles and proteins were separated by two dimensional difference gel electrophoresis (2D-DIGE) followed by spot identification using matrix-assisted laser desorption ionization – time of flight/ time of flight mass spectrometry (MALDITOF/ TOF). Fish allergenicity was evaluated by skin-prick tests (SPT) and immunoblot assays with sera from fish-allergic patients. Low concentrations of EDTA showed to have a positive impact in reducing allergenicity without affecting fish growth performance and organoleptic properties. Comparative proteomics showed an effect of the diets with 8% of EDTA in the expression of several proteins with a variety of functions. As expected, parvalbumin’s expression was unchanged. SPTs and immunoblot assays revealed a slightly reduction of the allergenicity. This preliminary experiment shows that an EDTA supplemented diet might be a promisor tool to modulate fish allergenicity and it is a valuable contribution to improve safety of aquaculture fish.
- Soluções passivas e ativas integradas utilizadas numa gestão de energia eficiente em edifícios públicosPublication . Gomes, João Manuel Martins; Conceição, E. Z. E.Neste trabalho é efetuado um estudo de soluções passivas e ativas integradas utilizadas numa gestão de energia eficiente, baseada na otimização do nível de conforto térmico e qualidade do ar, para baixos níveis de consumo de energia, em edifícios públicos de educação para as diferentes faixas etárias. O estudo utiliza um modelo numérico que simula a resposta térmica de edifícios com tipologia complexa e avalia o conforto térmico e a qualidade do ar em ambientes interiores, aplicando sistemas de aquecimento, ventilação e ar condicionado com controlo baseado no índice PMV em edifícios públicos, nomeadamente em edifícios de jardim-de-infância, em edifícios de escolas do ensino básico e secundário e em edifícios do ensino universitário. Este estudo, baseado na utilização de recursos endógenos, nomeadamente na radiação solar, considera nas soluções passivas, entre outras, sistemas de sombreamento, estufas internas, acumulação de energia em edifícios e ventilação natural, e nas soluções ativas, entre outras, sistemas de aquecimento, ventilação forçada e ar condicionado e sistemas de controlo. Os sistemas de controlo estão associados a modelos baseados no conforto térmico, apresentados na bibliografia especializada, e em modelos desenvolvidos baseados no conforto térmico adaptativo. O estudo integral considera, não só o consumo de energia, como também o número de horas por desconforto térmico, quer por calor, quer por frio, e o número de horas de desconforto pela qualidade do ar. De acordo com os resultados obtidos, concluiu-se que as soluções passivas e ativas desenvolvidas garantem bons níveis de conforto para reduzidos consumos de energia. A utilização do modelo adaptativo permite obter menores percentagens de pessoas insatisfeitas e, consequentemente, também menores consumos de energia. A avaliação do número de total de horas de desconforto integrado permitiu determinar a taxa de renovação do ar mais eficiente, para diferentes condições ambientais, que garante, simultaneamente, bons níveis de conforto térmico e da qualidade do ar para os ocupantes.
