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- Satisfação e a lealdade ao destino na perspetiva do mercado britânico no AlgarvePublication . Café, Telma Pacheco; Guerreiro, Manuela; Valle, Patrícia Oom doThis research approaches the British market that visits the Algarve region. In specific, this research aimed to characterize the British market regarding the following dimensions: socio-demographic profile, description of the visit, satisfaction with the tourist experience and destination loyalty. In order to withstand those main aims, this study used data from the project SAICT-ALG/39588/2018 (TurExperience - Tourist experiences' impacts on the destination images: searching for new opportunities to the Algarve). For the data collection, a questionnaire survey, including 32 questions, was applied. A total of 465 British tourists were surveyed. Data were collected during the high season of the tourism activity of 2021, between July and September. The results contribute to the literature on the impacts of tourism on satisfaction and loyalty in the British market. In this context, the results indicate that British tourists are satisfied with the region and pretend to return a day later. These results can assist tourism companies and public decision-makers in identifying actions and policies that can foster the tourism sector regarding this important market.
- Avaliação ex-post das medidas de melhoria da eficiência energética implementadas num complexo de piscinas municipaisPublication . González de Hoyos, Alejandro; Mortal, António Manuel de Sousa BaltazarOs edifícios, sejam de habitação ou de serviços, devem proporcionar aos utentes, entre outras, condições de conforto térmico e boa qualidade do ar interior. Esta situação é ainda mais sensível nos complexos desportivos com piscinas interiores, onde para garantir estes requisitos são necessários sistemas mais complexos e com maior consumo de energia. Por vezes, estes edifícios são objeto de intervenções que aportam uma melhoria na eficiência energética da edificação, e consequentemente, uma poupança económica. Pretende-se então realizar uma análise aprofundada das medidas de melhoria da eficiência energética implementadas no complexo desportivo das Piscinas Municipais de Silves, um concelho do barlavento algarvio (Portugal). Para poder completar esta análise vai ser utilizado o International Performance, Measurement and Verification Protocol (IPMVP). Este protocolo, criado há mais de 25 anos, disponibiliza uma série de ferramentas que permitem quantificar os resultados de projetos e programas de eficiência energética. Os resultados obtidos através do estudo realizado no complexo desportivo confirmaram as poupanças previstas, tendo sido minorados os consumos da edificação em 498.303 kWh, isto é, uma diminuição de 39% em relação aos valores prévios à intervenção. Na avaliação individual de cada uma das medidas de melhoria da eficiência energética, os resultados, no geral, também são positivos. A performance do sistema solar fotovoltaico e a iluminação LED cumpriram com as previsões dos estudos prévios, quanto que o sistema solar térmico superou as espectativas definidas. A única medida de melhoria da eficiência energética que, embora tenha conseguido uma poupança energética, não tem conseguido atingir os valores das previsões foi a substituição do sistema de bombagem.
- Development of a functional goat cheese: exploring bioactive and preservation effects of arthrocnemum macrostachyumPublication . Titalah, Sheron Odmia; Ratão, Isabel Maria Carneiro; Custódio, Luísa Margarida BatistaThis work explored the influence of biomass from the halophyte species Arthrocnemum macrostachyum as salt substitute in fresh goat cheese. Biomass was evaluated for mineral contents. The radical scavenging activity towards the 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl-hydrate free radical, and the total phenolics and flavonoids contents of ethanol extracts of the dried biomass of Arthrocnemum macrostachyum, and cheese, were also evaluated. Fresh and dried biomass from Arthrocnemum macrostachyum were evaluated for microbial quality, as well as functionalized cheese. Cheese was also analyzed in terms of microbiological, physicochemical, bioactive, and functional properties, in different preservation periods. Dried biomass (4g/L) was added to cheese, together with 8 g salt /L (B1) and 4 g salt/L (B2). Cheese with 12 g of salt was used as control (C). Cheese was analyzed at days 0(t0), 4(t4) and 8(t8) of storage at 4C. Ethanol extracts of Arthrocnemum macrostachyum dried biomass were evaluated for antioxidant activity by the DPPH presented half maximal effective concentration of 4 mg/mL. Total phenolic (TPC) and flavonoid (TFC) contents, with values of 23.76 GAE/g DW and 10.35 mg QE/g DW, respectively. The minerals Na, K, Mg, Ca, and Fe were the most abundant. Ethanol extracts were prepared from dried cheeses supplemented with Arthrocnemum macrostachyum, and evaluated for DPPH, TPC and TFC. No antioxidant activity was detected in the cheese extract. Cheese with biomass 8 g salt/L had TPC of 15.17 (t0), 17.12 (t4) and 26.39 (t8) GAE/g DW, cheeses with 4 g salt/L increased from 19.38(t0), 18.90(t4) and 39.94 (t8) mg GAE/g DW. TFC in cheese with 8 g salt increased from 2.80 (t0) to 4.37 (t4) and decreased to 1.88(t8) mg QE/g DW. TFC increased from t4 to t8 in cheese with biomass 4 g salt. B2 was the best cheese in terms of functional and physicochemical properties. Escherichia coli and Staphylococcus coagulase positive were not present in the samples. Microorganisms at 30 °C for fresh and dry samples were 2.37 and 3.50 log CFU/g, respectively. In dry biomass, molds counts were 3.14 log CFU/g, whereas no molds were found in fresh biomass. No yeasts were found in both fresh and dry biomass. There were significant differences between L*, a*, b*, and C* of the cheeses at different storage times. Water activity and fat content were not significantly different (P˃0.05) except for fats in cheese with biomass 4 g salt/L during the first week, pH and dry weight were significantly different (P˂0,05) during the storage. Escherichia coli and Staphylococcus coagulase positive were absent. Salmonella and Listeria monocytogene were not detected in the cheeses. Yeast counts were higher than 5 log CFU/g with no molds.
- A prestação de contas na perspetiva da Segurança Social: O caso do Centro de Apoio Social de PorchesPublication . Pontes, Catarina Pereira; Marques, Fernando Manuel Correia; Guerreiro, José Rodrigo CorreiaAs entidades do Terceiro Setor chamam facilmente a atenção, por apresentarem características que as diferenciam das entidades com fins lucrativos. Como resultado, existem várias obrigações que somente as entidades do Terceiro Setor precisam cumprir. Estas obrigações surgem a partir do momento que as entidades da Economia Social são constituídas junto da Segurança Social, porém junto com os deveres, também surgem alguns direitos quais não serão o principal foco deste trabalho. O tema principal do trabalho é a prestação de contas de uma Instituição Particular de Solidariedade Social, o Centro de Apoio Social de Porches, na perspetiva da Segurança Social, que é um dos principais deveres das entidades do setor não lucrativo. No ano 2009, surgiu a obrigação de apresentar as contas através de uma plataforma denominada como Orçamento e Contas de Instituições Particulares de Solidariedade Social (OCIP), que representou um marco importante para as entidades da Economia Social, modernizando o sistema.