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- Relationship between postharvest diseases resistance and mineral composition of citrus fruitPublication . Nunes, C.; Duarte, Amílcar; Manso, T.; Weiland, C.; Garcia, J. M.; Cayuela, J. A.; Yousfi, K.; Martínez, M.C.; Salazar, Miguelreen and blue moulds, due to the pathogenic action of Penicillium digitatum and Penicillium italicum respectively are the main cause of orange losses during postharvest. Under Mediterranean climate conditions, both together are responsible for 80% of total postharvest citrus fruit decay. The type of orchard production system, field location with different types of climate and soil has a main influence on mineral composition of fruits. The mineral composition of fruits can have a significant impact on fruit quality and shelf life during postharvest period. These include effects on fruit colour, texture, disease susceptibility, juice composition and development of physiological disorders. Oranges from different regions from South of Spain and Portugal and from three different production systems (conventional, integrated and organic) were studied to evaluate whether both factors (origin and production system) affected the degree of fruit sensitivity to decay. Results indicate that the sensitivity to green or blue mould is determined better by the origin of fruit than by the system of production.
- Breve caraterização do porta-enxerto ‘Gou Tou’ e a sua adequação à citricultura portuguesaPublication . Reis, Adélia; Duarte, A.Os porta-enxertos predominantes hoje na bacia do Mediterrâneo são as citranjeiras, sobretudo a ‘Carrizo’. A laranjeira ‘Gou Tou’ é considerada um híbrido natural de laranjeira azeda, e é um dos porta-enxertos mais comuns na China. Este híbrido pode contribuir para a diversificação dos porta-enxertos usados em Portugal e em países vizinhos. Parece ser tolerante à Tristeza, cresce bem em solos calcários, é tolerante à salinidade e à seca. O seu efeito sobre a produtividade e a qualidade do fruto devem ser estudados.
- Factors affecting rind pitting in the mandarin hybrids "fortune" and "nova". The influence of exogenous growth regulatorsPublication . Duarte, Amílcar; Guardiola, J. L.The commercialization of the mandarin hybrids "Fortune" and "Nova" is hindered by the development of cold-induced pitting in the fruit rind which may develop either in the orchard or during storage and transport. In the late cropping cultivar "Fortune", the pitting develops on tree during the winter months and affects mainly the exposed fruit from the north-west quadrant of the tree. The induction of symptoms under uniform conditions in the cold-room reveals differences in the susceptibility to chilling injury among the fruits and the fruit sides. The green fruit is not susceptible. Susceptibility develops as pigmentation progresses, and it is higher for the exposed than for the non-exposed (covered by the foliage) fruits. The application of GA3 at colour-break delays pigmentation and retards the development of susceptibility. The waxing of the fruit offers some protection to cold in the cold-room. However, the incidence of pitting is not related to the wax content of the fruit rind and the application of a wax coverage on tree had only a marginal protective effect. No pitting is usually found on tree in the fruit of the early ripening "Nova" cultivar, which is usually harvested before the winter chilling. The pitting develops during cold storage (8-10 C), and is reduced by GA3 application at colour break, an effect related to the delay in rind pigmentation.
- Identificação de variedades tradicionais de macieira associadas à designação “pêro de Monchique”Publication . Mateus, Rui; Duarte, Amílcar; Marreiros, AntónioA designação “pêro de Monchique” aparece por vezes como nome de variedade de macieira, mas nem sempre associada a frutos com as mesmas características. Importa assim esclarecer se aquilo que se designa por “pêro de Monchique” é uma variedade ou um conjunto de variedades, com determinadas características comuns. Este trabalho tem como principal objectivo contribuir para a caracterização de 26 entradas/acessos, da colecção de macieiras recolhidas no Algarve e referidas como possíveis “peros de Monchique”, que se encontram no Centro de Experimentação Agrária de Tavira (CEAT), da Direcção Regional de Agricultura e Pescas do Algarve (DRAP Algarve), e clarificar quais dessas entradas correspondem a variedades que se possam integrar na designação “pêro de Monchique”. Foram organizadas duas acções de identificação em Monchique, onde foram expostos vários frutos de cada variedade. Numa pergunta sobre se esses frutos correspondiam a “peros de Monchique”, mais de 50% das respostas recaiu sobre seis das variedades com a designação “Malápio”. A variedade ‘Malápio Pé de Porco’ foi a mais identificada como “pêro de Monchique”. Variedades do Norte e Centro do país, como o ‘Bravo de Esmolfe’, o ‘Gigante Dóiro’ (corruptela de ‘Gigante do Douro’) e o ‘Espelho’ (sinonímia da variedade ‘Três ao Prato’), também foram identificadas como “peros de Monchique”. Relativamente à pergunta sobre o nome pelo qual conhecem a variedade, só houve três respostas em que o nome atribuído foi “pêro de Monchique”, referindo-se às variedades ‘Dona Emília’, ‘Malápio’ e ‘Saínho’. Pode considerar-se que variedades encontradas, até à data, apenas em Monchique, como é o caso do pêro ‘José Luís’, da ‘Dona Emília’ e da ‘Maria Gomes’, obtiveram confirmação do nome. As respostas obtidas sugerem que aquilo que se designa por “pêro de Monchique” poderá ser um conjunto de variedades, entre as quais, a maioria tem as características dos “Malápios”.
- Data de colheita e qualidade do fruto, em citrinosPublication . Duarte, AmilcarOs citrinos são frutos que amadurecem na árvore. Esse processo de maturação é gradual e consiste na mudança de cor do fruto de verde para alaranjado e numa alteração do conteúdo da polpa em que o teor de ácidos vai diminuindo e o teor de açúcares vai aumentando. Com esta evolução, o fruto torna-se mais agradável à vista e ao paladar. Toda a gente conhece essa evolução, mas muitas vezes surgem dúvidas sobre qual o ponto do processo em que devemos colher a fruta, isto é, qual deve ser a data de colheita dos frutos.
- Apple production and apple value chains in EuropePublication . Muder, A.; Garming, H.; Dreisiebner-Lanz, S.; Kerngast, K.; Rosner, F.; Kličková, K.; Kurthy, G.; Cimer, K.; Bertazzoli, A.; Altamura, V.; De Ros, G.; Zmarlicki, K.; Costa Freitas, M. B.; Duarte, Amílcar; Bravin, E.; Kambor, J.; Karamürsel, D.; Pınar Öztürk, F.; Kaçal, E.This paper presents an overview of the apple sector in nine major apple producing countries in Europe, in order to assess factors for the competitiveness of the national apple value chains and identify challenges for the future development of the sector. Based on international and national statistical data and expert assessment, key characteristics of apple production and value chains are analyzed. For each country, a brief description of the development of apple production and acreage over the past ten years, farm size distribution, level of production technology and main market channels is presented, followed by a discussion of differences and similarities. Results show a diverse picture of the apple sectors in Europe. Similarities are observed in the existence of regional production clusters and a generally small farm size. Differences are found in the technology level, with a broad range of very traditional extensive production systems up to highly intensified orchards with high tree density. All countries experienced high fluctuation in apple production quantities over the past years, mainly due to weather events, particularly spring frost and drought, and climate risks are expected to increase in the future, leading to increasing costs for mitigation measures
- Fruit splitting in 'Nova' hybrid mandarin in relation to the anatomy of the fruit and fruit set treatmentsPublication . García-Luis, Amparo; Duarte, Amílcar; Porras, I.; Garcia-Liciónb, Angel; Guardiola, José LuísFruil splining in the mandarin orange cultivar ‘Nova’ is related lo lhe prescnce of an open stylar end in lhe fruit This opening arises from a cavily present at lhe base of lhe style, and is formed in a varjable proportion of fruits. The edis at lhe boltom of lhis styie cavily form a rind-lilce lissue which develop into a navel struclure. The size ofthis nave! is larger in open-slylar end bearing fruits and, according!y, ia sp!it fruil. The number of split fruil per tree is unrelaled to lhe number of fruit set. The application of gibberel!ic acid (GA,) has a variable effect on set and splitting depending on its timing. This hormone increases fruit sp!ilting when app!ied aI flowering, bel reduces it when applied shortly afler lhe end of lhe June drop. Ilhas on!y a minor effect on fruit seI.
- Sustentabilidade ambiental e humana da produção de alimentos: uma análise comparativa entre agricultura biológica e convencionalPublication . Fernandes, Maria Jacinta; Gonçalves, Gabriela Maria Ramos; Duarte, AmílcarA produção e o consumo de alimentos produzidos em agricultura biológica (AB) apoiam-se na ideia da sua superior qualidade nutricional e em supostos efeitos benéficos na saúde humana, bem como no menor impacto ambiental da AB relativamente à agricultura convencional (AC). Mas serão mesmo as dietas baseadas nestes alimentos significativamente mais saudáveis para as pessoas e o ambiente e, portanto, mais sustentáveis que as dietas baseadas no modo convencional? O objetivo deste trabalho é apresentar uma síntese da informação publicada na última década referente a análises comparativas entre AB e AC, através de um conjunto de indicadores de qualidade ambiental e de saúde humana. Foram consultados diversos estudos, privilegiando aqueles que recorreram a um conjunto de indicadores de qualidade ambiental e de saúde humana. A nível ambiental, os estudos apontam para que, apesar das práticas biológicas terem, em geral, impactes menos negativos por unidade de área que as práticas convencionais, o mesmo não se verifica por unidade de produto. Os estudos sobre o impacto comparativo na biodiversidade mostram a tendência benéfica da AB, apesar de as diferenças se afigurarem pouco consistentes. A presença de resíduos de pesticidas e metais pesados em alimentos biológicos é significativamente menor que nos convencionais. A nível nutricional, os vegetais e frutas biológicos apresentam consistentemente conteúdos mais elevados em metabolitos secundários que os convencionais. Todavia, os estudos disponíveis sobre efeitos na saúde são pouco conclusivos quanto a diferenças consistentes entre modos de produção. Evidências científicas suportam a ideia geral de que a AB tende a constituir um modo de produção de alimentos ambiental e humanamente mais sustentável que a AC, embora as diferenças sejam consistentes apenas em alguns indicadores.
- Flowering and fruit set of 'fortune' hybrid mandarin. Effect of girdling and growth regulatorsPublication . Duarte, Amílcar; Guardiola, J. L.Young orchards of 'Fortune' mandarin usually have a low productivity due to insufficient fruit set. The trees flower profusely, and most of the flowers are borne on leafless inflorescences. Leafy inflorescences are formed in a very low proportion and vegetative sprouts are nearly absent. This sprouting pattern results in a very low leaf/flower ratio. The carbohydrate reserves of the trees are lower than reported for other citrus cultivars, and are depleted shortly after anthesis. Therefore, the growth of the developing fruitlets depends mostly on current photosyntate formation. Most of the ovaries abscise shortly after flowering, having made very little growth. There is a main peak of abscission from early May until the end of June. Late fruitlet abscission lasts until late July. A GA3 spray at flowering retarded the abscission of reproductive organs, but failed to increase the final fruit set. On the other hand girdling did not affect the main wave of drop, but reduced late abscission, which resulted in an increase in set and final yield. Girdling did not increase the level of carbohydrates in the leaves, which indicates that carbohydrate use is determined by availability and fruit set may be limited by photosynthate supply.
- A cultura da framboesa. Presença de néctar nas flores e sua extração pelas abelhas.Publication . Brito, Tomás de Almeida; Lhérété, Jean-Pierre; Pereira, Jorge; Duarte, AmílcarA cultura da framboesa tem vindo a ganhar uma importância crescente nos últimos 20 anos, sobretudo no Algarve e na Costa Vicentina. Em 2017 as estimativas apontam para 1108 hectares cultivados, representando 17 880 toneladas produzidas a nível nacional (INE,2017), das quais, a maior parte se destinou à exportação.