ESG3-Livros (ou partes, com ou sem arbitragem científica)
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Livro científico ou capítulo de livro científico ou obra que resulte de investigação
a) livro científico, com arbitragem científica, ou exposição com carácter individual e com comissariado ou direcção de trabalho performativo, com relatório avaliadob) capítulo de livro científico, com arbitragem científica, ou exposição em evento colectivo com comissariado ou participação em trabalho performativo, com relatório avaliado
c) livro científico, sem arbitragem científica, ou exposição com carácter individual e com comissariado ou direcção de trabalho performativo, sem relatório avaliado
d) capítulo de livro científico, sem arbitragem científica, ou exposição em evento colectivo com comissariado ou participação em trabalho performativo, sem relatório avaliado
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Recent Submissions
- As tecnologias, o património cultural e os itinerários turísticos em destinos smartPublication . Rodrigues Gonçalves, Alexandra
- A Place where texts brew: the foreign writers who shaped the Algarve tourist and literary landscapePublication . Baleiro, Rita; Baleiro, Rita; Arcos-Pumarola, JordiThis chapter examines foreign writers’ escape or holiday travel events to the Algarve (Portugal) between the 1950s and the 2010s to reflect on their experience of this destination. The authors’ biography and bibliography were analysed concerning connections to this southern European territory. The findings suggest that the presence of these writers creates literary places and adds literary meaning to the Algarvian landscape.
- Literary tourism at holiday and escape destinationsPublication . Baleiro, Rita; Arcos-Pumarola, JordiWe have edited this volume as members of the Research Group on Literary Tourism (TULE), and each chapter was double-blind reviewed. This volume aggregates chapters written by nineteen researchers on literary tourism, and it focuses on two critical concepts in tourism studies: holiday and escape. Thus, this book serves as a catalogue of updated research on these constructs and aims to inspire researchers to expand the study of literary tourism. A holiday destination may be a village, a town, a city, a region, a country, or a site, and the motivations to travel to these destinations may include a wish to explore new places, experience culture, participate in leisure and recreation activities or escape. Escape is the second key concept of this book, and it is often indicated as one of the most predominant tourist motivations. Escape compasses the need to interrupt the flow of daily routine, seek new landscapes, avoid something, or experience a temporary change in individual roles or social structures. The literature on this topic distinguishes between «escaping from [e.g., the self]» and «escaping to [e.g., new locations]», and it identifies routine escapes, restorative escapes and dramatic escapes (e.g., as when fleeing a war zone). The desire to escape does not always result from a state of unhappiness. It may also originate in a need fostered by curiosity to experience new landscapes, i.e., new holiday destinations, or it may happen that change is an aim itself. That is why the need for escape is a propeller of various touring shapes, e.g., pilgriming or travelling to visit a particular geographical or cultural attribute. According to Cova and colleagues,3 this array of travelling shapes makes it difficult to make a cohesive and comprehensive theoretical background to describe all the shades of the phenomena.
- Gastronomy innovation, experiences and sustainabilityPublication . Gonçalves, Alexandra; Ramos, Célia; Rassal, C.O Algarve é uma região peculiar, distinta e original comparativamente às outras regiões do país, mesmo aquelas geograficamente próximas. A produção de frutos secos, nomeadamente a amendoeira, a figueira e a alfarrobeira, o olival e a vinha, mas também os citrinos, como a laranjeira e a tangerineira, fazem parte integrante do património genético das frutas da região. A vitivinicultura é um fenómeno com maior expansão recente, ainda que documentos históricos demonstrem que noutros séculos também proliferou em pequenas produções. Ao longo de 3 anos e a partir da Universidade do Algarve, uma equipa multidisciplinar que integrou as áreas do Turismo, da Hotelaria, da Engenharia Alimentar, das Tecnologias de Informação e Comunicação e do Marketing, promoveram experiências inovadoras e sustentáveis, em torno da gastronomia, da enologia, da Dieta Mediterrânica e da Hotelaria e do Turismo.
- Climate-friendly Hotels and the promotion of sustainability in Tourist Destinations: A study in Algarve from Hotel Management PerspectivesPublication . Arraes Viegas, MargaridaTourism promotes the interaction of visitors with destination places and their communities, resulting in a set of impacts for the local population. Although traditionally no major environmental damage due to tourism in general, and hospitality, in particular, has been recognized, as the concept of sustainability develops, its negative impacts are becoming evident. As the hotel sector is one of the most important components of the tourism offer, minimizing its environmental impacts plays a fundamental role in the sustainability of tourist destinations. Since Algarve is one of the top 20 travel destinations worldwide, the present study aims to identify the environmental behaviour of the hotels in the region and thus evaluate their contribution to the sustainability of this tourist destination. In the empirical analysis, statistical techniques such as principal components and cluster analysis were used, and the results allowed the identification of three groups with different environmental behaviours.
- Dissemination report on preliminary findings of the T-rELMA research project july 2023Publication . Torkington, Kate; Ribeiro, Filipa Perdigão; Rebelo, Sandra; Conceição, SusanaThis report follows the seminar on Algarve Tourism: Sustainability, Competitiveness and Entrepreneurship, jointly organised by the T-rELMA and IMPACTUR Algarve research project teams at the School of Management, Hospitality &Tourism, University of the Algarve, on 22June 2023.
- Relatório de divulgação dos resultados preliminares do projeto de investigação T-rELMA julho 2023Publication . Torkington, Kate; Ribeiro, Filipa Perdigão; Rebelo, Sandra; Conceição, SusanaT-rELMA é um projeto exploratório, com a duração de 18 meses, iniciado em janeiro de 2022. É financiado pela Fundação para a Ciência e Tecnologia (FCT) e conta com uma equipa de investigação internacional composta por nove investigadores. Este relatório surge na sequência do seminário Turismo no Algarve: Sustentabilidade, Competitividade e Empreendedorismo, organizado conjuntamente pelas equipas dos projetos de investigação T-rELMA e IMPACTUR Algarve, na Escola Superior de Gestão, Hotelaria e Turismo da Universidade do Algarve, no dia 22 de junho de 2023.
- Cooperação, redes, criatividade e promoção de experiências - O grande desafioPublication . Gonçalves, AlexandraUma breve introdução a este capítulo enuncia informação partilhada nesta Semana Cultural, para recordar que os “Lugares de Globalização” deram nome à candidatura conjunta da Região de Turismo do Algarve, da Direção Regional de Cultura do Algarve e dos Municípios de Vila do Bispo, Lagos, Aljezur, Monchique e Silves, a que também se associou a Universidade do Algarve; proposta que ficou inscrita na Lista Indicativa de Património Mundial da UNESCO em 2016. A centralidade da candidatura pretendeu reconhecer o valor universal dos lugares associados às viagens da Expansão Marítima Portuguesa, que integra elementos patrimoniais, mas também a história associada aos lugares.
- Os visitantes do património cultural do Algarve: outros mundosPublication . Gonçalves, Alexandra; Correia, AntóniaÉ um enorme desafio escrever sobre turismo cultural no Algarve, o destino turístico nacional privilegiado do "sol e praia".
- Museus, comunidade local e turismo.Publication . Gonçalves, AlexandraEsta reflexão pretende estabelecer a ponte entre o que são, e o que se espera que sejam, os museus contemporâneos e as relações que estabelecem com a comunidade local e o turismo