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- Gastronomia Algarvia/Dieta Mediterrânica?Publication . Braz, Nídia; Mateus, Maria Palma; Caixinha, MónicaThe Mediterranean Diet concept was formulated during the sixties, in association with the food consumption pattern of Mediterranean areas that produced olive oil and shared common health styles. These areas, besides their own cultural and religious differences, share common food habits, such as: - The use of olive oil (supplier of monounsaturated fatty acids and antioxidants); - The abundant use of cereals, mainly under the form of excellent quality bread, flour and pasta (providing fibre and energy); - Large and variegate consumption of fruit (fresh and dried), nuts and vegetables (colourful, rich in fibre, antioxidants and other protective materials); - Abundant use of herbs and spices (rich in antioxidants and other protective materials); - Simple culinary methods, using short cooking times and low temperatures (which enhance the preservation of food nutritional and sensorial characteristics). The Mediterranean Diet reflects a set of characteristics that make it internationally recognized as a health promoter eating pattern, where the relation between monounsaturated and saturated fatty acids is highly advantageous for the former, fibre, vitamins and natural antioxidants intake is high, together with a low consumption of animal protein and salt. The obtained results show contents in protein, lipid and carbohydrates very adequate to the “DRI”; The relation between mono and saturated fatty acids (40:9) should be emphasised, together with the high fibre content. Protective nutrients show remarkable results, with a wide variety of vitamins and minerals, in particular Vitamin A, complex B vitamins, biotin, vit. E, folic acid, iron, manganese and selenium, that are widely recognised as important antioxidants and responsible for the good function of the immune system. In conclusion, tomato soup, consumed traditionally as a poor meal, shows to be a health promoter nutritionally complete recipe.
- Código de boas práticas de conservas de sardinha e do tipo sardinhaPublication . Monraia, Cristina; Loja, Fátima; Ribeiro, Jorge; Garcez, Maria da Graça; Braz, NídiaEste código apresenta indicações tecnológicas e requisitos essenciais de higiene, respeitantes à produção de conservas de sardinha ou de outras definidas legalmente do tipo sardinha a partir de peixe fresco ou refrigerado.
- Alimentação saudável para diabéticosPublication . Braz, NídiaA alimentação saudável é fundamental para se atingirem 4 objetivos prioritários para as pessoas com diabetes: controlo de peso, controlo de níveis de glucose no sangue, controlo da saúde cardiovascular e controlo da tensão arterial.
- Pleasant healthy food. Pleasant healthy lifePublication . Braz, NídiaTraditional portuguese is diverse, prepared with different raw materials. Culinary is varied, uses plenty of cooking methods and different processed foods.
- Com muito gosto. Alimentação saudável, vida saudávelPublication . Braz, NídiaEm Portugal, as tradições culinárias e gastronómicas são muito diversificadas. No Algarve, os ingredientes da culinária são muito variados, incluem os produtos da horta, do quintal, da agricultura industrial, da capoeira, da pecuária, da mariscagem e da pesca. Estes produtos variados são consumidos em natureza, cozinhados em fresco ou processados por métodos de conservação, que tanto podem ser a aplicação atual de práticas milenares, como acontece no fumeiro tradicional como constituir verdadeiras inovações da tecnologia alimentar.
- Alimentação saudável e adaptada para idososPublication . Braz, NídiaNas aulas de Alimentação Saudável e adaptada apresentam-se os conceitos gerais sobre Alimentação saudável – composição das matérias-primas alimentares e importância das preparações culinárias. Estilos de vida, hábitos alimentares e sua influência na saúde do idoso. Adequação da alimentação aos condicionalismos mais frequentes no idoso. Alimentação coletiva e individual de idosos solitários, em contexto familiar ou institucionalizados.
- Diapositivos de apoio às aulas de Tecnologia AlimentarPublication . Braz, NídiaNas aulas de Tecnologia Alimentar apresentam-se os principais processos de fabrico de alimentos principais fatores que afetam a qualidade dos produtos alimentares, desde a matéria-prima até ao produto acabado, pronto para consumo.
- Envelhecimento saudável e ativoPublication . Braz, NídiaVer i f i c a - s e em Po r t u g a l o duplo envelhecimento da população, que se caracteriza pelo aumento da população idosa e pela simultânea diminuição da população jovem.
- Lifelong learning on healthy cookingPublication . Carvalho, Ana Paula; Braz, Nídia; Pinto, Ezequiel; Caixinha, Mónica; Mateus, Maria PalmaIn order to promote health and prevent frailty in ageing through the adoption of healthy lifestyles, the Department of Dietetics and NutriFon is engaged in different actions improve eating habits.
- Hábitos alimentares saudáveis depois dos 60 anos. Adequação e criatividadePublication . Braz, NídiaO envelhecimento é um processo gradual de alterações no funcionamento do organismo, que conduzem a uma diminuição da capacidade de adaptação ao meio ambiente, o que torna os indivíduos mais vulneráveis às doenças. Na prática observam-se com frequência: • Deterioração funcional • Diminuição da capacidade de adaptação • Aparecimento de doença / Invalidez • Isolamento / Desinteresse pela vida